Vedtægter

Vedtægter for Energiforeningen Midtthy (vedtaget på stiftende generalforsamling 16/4 2024)

§ l. Foreningens navn og hjemsted.

Foreningens navn er Energiforeningen Midtthy med hjemsted på formandens adresse.

§ 2. Foreningens formål og opgaver

Foreningens hovedformål er at organisere borgerne i området, således at foreningens medlemmer får mest mulig medbestemmelse på planlægningen af energianlæg i området.

Foreningen er ikke for eller imod opstilling af Vedvarende Energi (VE)-anlæg i foreningens område.

I første omgang sigter foreningen på at opnå indflydelse på planlægning for energizonen Midtthy.

Foreningen vil yderligere undersøger behov, ønsker og muligheder for VE-anlæg i lokalområdet og søger at sikre, at lokalområdet får det bedst mulige grundlag for at beslutte sig for mulige VE-anlæg i vores område udenfor energizonen Midtthy.

Det er herunder foreningens formål, at ejerskabet til en del af VE-anlæggene skal placeres i en erhvervsdrivende fond. Fondens overskud skal anvendes til almennyttige formål, således at fordele ved energianlægget kommer flest mulige borgere i lokalområdet til gode.

Foreningens underformål vil være, at:

  • sikre så stor en del som muligt af overskuddet fra VE-anlæg, kommer lokalsamfundet til gavn, hvis der skal opføres VE-anlæg i lokalområdet.
  • sikre medlemmernes medbestemmelse på VE-anlægs størrelse, placering og ejerskabsmodel, gennem brede lokaldemokratiske processer. Dette ved anvendelse af afstemninger blandt foreningens medlemmer. Sådanne spørgsmål afgøres ved kvalificeret flertal på 2/3 af fremmødte.
  • Sikre ejerskabet til de lokale andele bliver organiseret på en måde, således at lokale, der indskyder penge i de lokale VE-anlæg, ikke hæfter eller risikerer noget udover deres indskud.
  • Sikre retningslinjerne for den erhvervsdrivende fond.
  • sikre finansiering til de ejerandele, der placeres i den erhvervsdrivende fond.
  • sikre rammer for, at den erhvervsdrivende fonds drift kan blive del af et Borgerenergifællesskab til gavn for foreningens lokale medlemmer.
  • Sikre at varme-/kulde-produktion samt øvrige behov og muligheder for strategisk energiplanlægning indgår i udviklingen af VE-anlæg i foreningens arbejde.
  • sikre et godt samarbejde med Thisted Kommune og andre lokale aktører.

§ 3. Medlemskab og kontingent

Som aktive medlemmer med stemmeret til foreningens generalforsamling kan optages enhver person over 18 år med bopælsadresse indenfor postnummer 7752, samt Kallerup, Skjoldborg og Stagstrup sogne, og som har lyst og vilje til at støtte op om foreningens formål.

Personer med tilknytning til lokalområdet, men med adresse uden for dette, kan optages som passive medlemmer med ret til at deltage i generalforsamlingen uden stemmeret, ligesom de ikke er valgbare til bestyrelsen. Foreninger kan også optages som passive medlemmer.

Ved indmeldelse i foreningen oplyses navn og adresse samt mail. Hvis et medlem skifter adresse eller får en ny mailadresse, meddeles dette til foreningen. Ingen af foreningens medlemmer betaler for nuværende kontingent.

Generalforsamlingen kan vælge at udvide medlemskredsen til andre lokalområder, der berøres af et lokalt VE-anlæg.

§ 4. Generalforsamling, dagsorden og valg af bestyrelse

Generalforsamlingen er foreningens øverste myndighed. Der afholdes ordinær generalforsamling hvert år i første kvartal. Indkaldelse skal ske med mindst 4 ugers varsel pr. mail og/eller elektronisk opslag til medlemmerne. Dagsorden for den ordinære generalforsamling skal mindst indeholde følgende punkter:

1.Valg af dirigent og 2 stemmetællere.

2.Aflæggelse og drøftelse af bestyrelsens årsberetning.

3.Aflæggelse af regnskab.

4.Behandling af indkomne forslag.

5.Valg til bestyrelsen – første gang 1 år efter stiftelsen af foreningen. Roterende valg med 3 bestyrelsesmedlemmer på valg hvert 3. år.

6.Valg af 2 suppleanter.

7.Valg af 2 revisorer.

8.Eventuelt.

Generalforsamlingen ledes af en dirigent, der ikke må være medlem af bestyrelsen.

Forslag til behandling på en ordinær generalforsamling skal være formanden i hænde senest 2 uger før generalforsamlingen. Endelig dagsorden udsendes til medlemmerne pr. mail og/eller elektronisk opslag senest 7 dage før generalforsamlingen.

Generalforsamlingen kan kun træffe beslutning om sager, der er optaget på dagsordenen. Generalforsamlingen er beslutningsdygtig, når den er lovligt indkaldt. Beslutninger træffes ved simpelt flertal.

Alle med et aktivt medlemskab af foreningen har stemmeret. Der kan ikke på generalforsamlingen stemmes ved fuldmagt eller brev. Afstemninger kan foretages ved håndsoprækning. Ved personvalg foretages dog altid skriftlig afstemning, hvis der er opstillet flere kandidater, end der skal vælges. Skriftlig afstemning foretages endvidere, hvis dirigenten eller mindst 5 medlemmer ønsker det.

Ved spørgsmål der angår størrelse placering eller ejerskabsmodellen, anvendes et krav om kvalificeret flertal på 2/3. Således skal 2/3 af de afgivne stemmer være enige for at et forslag bliver vedtaget.

Generalforsamlingen kan vælge at sådanne spørgsmål kan sendes til afstemning pr. mail blandt foreningens medlemmer, for at sikre en hurtig og smidig proces, frem imod de løsninger, der giver de største fordele og de mindste gener. Ved mail-afstemning anvendes en frist for stemmeafgivelse på 2 uger.

Valg af bestyrelse og suppleanter

Foreningens bestyrelse består af 9 medlemmer, og 2 suppleanter.

Foreningen tilstræber, at nedenstående områder er repræsenteret i bestyrelsen.

  • Snedsted, Elsted og Årup
  • Nørhå og Stenbjerg
  • Sønderhå og Hørsted
  • Koldby, Hørdum, Skyum og Harring
  • Sundby Thy, Stagstrup og Vilsund
  • Skjoldborg og Kallerup

Ved valg til bestyrelsen vil et område uden repræsentation i bestyrelsen derfor automatisk få indvalgt den kandidat fra landsbyen med højest stemmetal uafhængigt af stemmetallet på kandidater fra de andre landsbyer.

Alle aktive medlemmer på generalforsamlingen kan stemme på op til 2 af de opstillede kandidater. Herefter vælges 2 suppleanter. Suppleanterne vælges for et år.

Såfremt der ikke er opstillet flere kandidater end det antal, der skal vælges, er de foreslåede kandidater valgt uden afstemning.

Dirigenten instruerer om afstemningsregler.

Den valgte bestyrelse træder i funktion umiddelbart efter generalforsamlingen.

Efter en generalforsamling udarbejder bestyrelsen et referat, der som udgangspunkt tilsendes medlemmerne pr. e-mail senest 1 uge efter generalforsamlingen.

Den erhvervsdrivende fond

Ved oprettelse af den erhvervsdrivende fond, afholdes snarest en ny generalforsamling. På denne generalforsamling, konstitueres en 7-mands-bestyrelse for fonden. De 3 vælges blandt VE-foreningens bestyrelsesmedlemmer.

Ved oprettelse af fonden udarbejdes særskilte vedtægter af VE-foreningens bestyrelse

§ 5. Ekstraordinær generalforsamling

Ekstraordinær generalforsamling afholdes, når formanden eller et flertal i bestyrelsen finder det nødvendigt, eller når mindst 1/4 af de almindelige medlemmer skriftligt kræver det og samtidig meddeler de emner, som kræves behandlet af generalforsamlingen.

Generalforsamlingen afholdes senest 4 uger efter, at begæringen herom er fremsat.

Indkaldelsesfristen for en ekstraordinær generalforsamling er 2 uger. Beslutninger træffes på tilsvarende måde som for ordinær generalforsamling.

§ 6. Foreningens daglige ledelse

Foreningens daglige ledelse udgøres af bestyrelsen. Bestyrelsen leder foreningen i overensstemmelse med nærværende vedtægter og generalforsamlingens beslutninger. Senest 14 dage efter nyvalg til bestyrelsen afholdes konstituerende møde, hvor bestyrelsen blandt sine medlemmer vælger formand, næstformand, kasserer og evt. sekretær.

Formanden – og i dennes fravær næstformanden – indkalder til og leder bestyrelsens møder. Indkaldelse til møderne sker, når formanden skønner det nødvendigt, eller hvis mindst 3 medlemmer af bestyrelsen fremsætter ønske om det overfor formanden.

Indkaldelse sker skriftligt og med angivelse af dagsorden. Der udarbejdes referat af bestyrelsesmøderne. Referatet skal godkendes af bestyrelsen og vil herefter være tilgængeligt på foreningens hjemmeside/Facebook-side.

Bestyrelsen træffer sine beslutninger ved almindeligt flertal.

Bestyrelsen holder løbende medlemmerne orienteret. Det sker dels med nyhedsbreve pr. e-mail til medlemmerne og dels på foreningens hjemmeside/Facebook side.

Bestyrelsen holder medlemsmøder, når den ønsker at orientere og drøfte særlige spørgsmål med medlemmerne. I invitationen angives, hvilke spørgsmål, der er tale om.

Hvis mindst 20 medlemmer skriftligt opfordrer bestyrelsen til at holde et medlemsmøde og med angivelse af en dagsorden, skal bestyrelsen indkalde hertil inden 14 dage.

§ 7. Økonomi

Eventuelle udgifter i forbindelse med foreningens drift afholdes ved tilskud fra fonde og virksomheder, sponsorater samt ved midler indtjent ved diverse aktiviteter. Foreningens medlemmer betaler derfor for nuværende ikke kontingent.

§ 8. Tegningsregel

Foreningen tegnes af bestyrelsesformanden eller kasserer, i forening med et bestyrelsesmedlem.

§ 9. Hæftelse

Der påhviler ikke foreningens medlemmer og bestyrelse, nogen personlig hæftelse for de forpligtelser, foreningen, eller dens repræsentanter måtte indgå.

§ 10. Vedtægtsændringer

Nærværende vedtægter kan ændres, når forslag herom er optaget på dagsordenen for en ordinær eller ekstraordinær generalforsamling.

Vedtægtsændringer kræver simpelt flertal blandt de fremmødte, stemmeberettigede medlemmer.

Vedtægtsændringer træder i kraft, med virkning fra den generalforsamling, de vedtages på.

§ 11. Eksklusion

Hvis et flertal i bestyrelse vurderer, at et medlem aktivt modarbejder foreningens hovedformål, har bestyrelsen ret til øjeblikkeligt at ekskludere medlemmet.

§ 12. Opløsning af foreningen

Foreningens opløsning kræver vedtagelse af to på hinanden følgende generalforsamlinger inden for 30 dage og med mindst 14 dages mellemrum. Ved den første generalforsamling kræves et kvalificeret flertal på 2/3 af de fremmødte, stemmeberettigede medlemmer. Ved den sidste generalforsamling kræves kun simpelt flertal.

Den sidste generalforsamling beslutter, hvordan en eventuel formue skal anvendes, idet foreningens midler skal anvendes indenfor postnummer 7752 samt Kallerup, Skjoldborg og Stagstrup sogne, og idet formuen ikke kan udloddes direkte til foreningens medlemmer